Duc

B√ļho real en vuelo

L’impressionant duc
garanteix l’equilibri a la natura

Nom

  • Nom cient√≠fic: Bubo bubo
  • Castell√†: B√ļho real / Gran duque
  • Catal√†: Duc / Br√ļfol
  • Euskera: Hontz handi
  • Gallec: Bufo real

Classificació

  • Classe: Aus
  • Ordre: Mussols
  • Fam√≠lia: Mussols
  • Esp√®cie: Duc

Grau de protecció del duc

A nivell mundial

El duc és un animal protegit mundialment.

Grau de protecci√≥ de l'òliba comuna

A Espanya

El duc est√† incl√≤s al Llistat d’Esp√®cies Silvestres en R√®gim de Protecci√≥ Especial.

A Catalunya

√Čs un animal protegit amb preocupaci√≥ menor. La seva poblaci√≥ va augmentant.

Distribució del duc

distribució del duc

El mussol reial es troba gaireb√© per tot Europa i √Äsia. Per√≤ en llocs de clima molt fred √©s substitu√Įt pel duc blanc (el mussol de les pel¬∑l√≠cules de Harry Potter), en deserts pel duc del desert, i a la selva per mussols tropicals.

Gr√†cies a una ferma protecci√≥ la poblaci√≥ de ducs est√† augmentant a molts pa√Įsos, encara que encara no ha arribat a la seva distribuci√≥ original.

Hàbitat del duc

On viuen els ducs?
El territori del duc ha de proporcionar prou aliments i un espai segur per nidificar

El duc prefereix zones on abunden barrancs i penya-segats envoltats de gran quantitat d’arbres i arbustos.

Tot i això, també es troba en tundres i semideserts, en zones humides i al costat del mar.

Habita a fins a 4.700 metres sobre el nivell del mar a l’Him√†laia.

Alimentació

Els ducs poden caçar una guineu adulta.
El duc pot caçar una guineu

El duc és carnívor

A nivell global la dieta del duc inclou unes 600 esp√®cies diferents. Per√≤ depenent del territori cada individu s’especialitza en ca√ßar 1-3 esp√®cies.

Habitualment caça mamífers i aus.

  • Mam√≠fers fins a la mida d’un cabirol jove.
  • Aus (tamb√© altres mussols i aus rapinyaires)

Quan hi ha escassetat de menjar tamb√© s’alimenta de:

  • Ratolins
  • Amfibis
  • Peixos
  • Ocasionalment cad√†vers

Com caça el duc?

El duc busca la presa.
El duc és pacient quan busca la presa

El duc és crepuscular

La seva visi√≥ nocturna destaca per sobre d’altres animals.

Espera imm√≤bil en llocs elevats, observa i escolta. Un cop detecta la presa, obre les ales impressionants i amb el seu vol silenci√≥s s’acosta a l’animal.

Les seves urpes es claven sense pietat al cos de la seva víctima amb una força mortífera. Un cop la presa mor asfixiada, amb el seu bec fort parteix la presa en trossos petits que pot empassar.

Els costums del duc

El duc és molt vulnerable durant el dia.
Els ducs passen el dia amagats

Què fa el duc durant el dia?

Aquest tenebr√≥s ca√ßador nocturn t√© molts enemics durant el dia. Moltes aus, fins a les petites caderneres, ataquen al duc durant el dia si el descobreixen. Intenten obligar al duc a sortir volant perqu√® atregui l’atenci√≥ d’una √†liga daurada, el seu depredador natural.

Conseq√ľentment, durant el dia els ducs busquen racons on poden esperar amagats al capvespre, quan es tornaran a transformar en √©ssers invencibles.

Reproducció del duc

Parella del duc.
La femella √©s molt m√©s gran que el mascle Per cert ell √©s a lesquerra ūüėČ

Parella de per vida

El duc forma una parella de per vida. Arriba a l’edat adulta amb 1 any.

Festeig

A partir del setembre es formen noves parelles i les parelles existents augmenten el comportament territorial. El festeig de la tardor dura mesos i acaba al març amb la temporada de cria.

Durant tots aquests mesos √©s f√†cil escoltar el seu cant fort d’aparellament.
El duc no necessita un niu físic.
La mare protegeix les cries contra els atacs daltres depredadors

On nidifica el duc?

Els ducs prefereixen nidificar en petites balmes. Tamb√© ocupen els nius d’altres aus rapinyaires o nidifiquen directament a terra.

Ous

La femella pon 2 Р4 ous que cova durant 34 dies. El primer any només sobreviu un 30% dels mussols nascuts.

Veu d’una cria demanant menjar.

Cries de duc

Cria de duc.
Les cries del duc surten del niu abans de poder volar
  • Els pollets nounats pesen 60 grams.
  • Amb 16 dies es poden posar drets.
  • Si el niu √©s a terra els petits amb 4 setmanes surten a explorar l’entorn.
  • Si el niu √©s en altura surten del niu amb 10 setmanes.
  • Amb 8 setmanes comencen a practicar el vol.
  • Amb 3 mesos tenen el seu pes definitiu de 2-3 kg.
  • Els pares cuiden les seves cries durant 5 mesos.

Quants anys pot viure un duc?

Cria de 2 mesos de duc.
El primer any només sobreviuen 3 mussols de cada 10 nascuts

A la natura habitualment viuen 15 Р20 anys. En captivitat poden arribar a més de 40 anys.

Els depredadors

Els ducs joves tenen molts depredadors:

  • √Äguiles
  • Guineus
  • Martes
  • √ďssos rentadors (esp√®cie invasora)
  • Senglars (si el niu es troba a terra)

Nom√©s l’√†liga daurada √©s capa√ß de ca√ßar un duc adult.

Què cal fer per protegir el duc?

Territoris de nidificació

Les parets naturals on nidifica o pot nidificar un duc no s’haurien d’utilitzar per a l’escalada.

Delimitar com a m√≠nim un radi de 500 metres al costat d’un niu d’un duc i protegir-lo de l’acc√©s dels humans sigui com sigui.

Problemes globals

No utilitzar verins i ampliar l’educaci√≥ ambiental sobre la immensa import√†ncia del duc per la nostra natura.

Les torres el√®ctriques i els generadors d’energia e√≤lica sovint acaben amb la vida d’aquest animal preci√≥s.

B√ļho real en un bosque nevado.

Durant segles els humans han perseguit els ducs.
Trets, ver√≠, torres el√®ctriques…

Protegeix a aquest grandàs i sent-te orgullós/a que al nostre país la població del duc torna a ser més estable.

error

¬ŅDisfrutas de este art√≠culo? Comp√°rtelo

Instagram